In Zuid-Amerika zweren ze al jaren bij yerba mate: thee van speciale takjes en bladeren. Schijnt hartstikke goed voor je te zijn, maar wat is het?
Ook onze koningin Máxima lurkt regelmatig van een kopje mate.
Yerba mate
Yerba mate is mateloos populair in landen als Brazilië, Paraguay, Chili, Bolivia en Uruguay. Het is zelfs de nationale drank van Argentinië. Niet zo gek, want in tegenstelling tot de meeste thee zitten er allerlei vitaminen, mineralen en antioxidanten in.
De yerba mate thee komt van de jonge blaadjes en knoppen van de mateplant. Het beste te vergelijken met onze ‘hulst’: de kerstplant met rode besjes. De blaadjes worden gedroogd bij open vuur, waardoor ze een rokerige smaak krijgen, en vervolgens versnipperd. Het uiteindelijke mengsel gaat met heet water in een versierde droge kalebas. Om het te drinken gebruik je een speciaal rietje met een filter.
Lekker gezond
Het recept klinkt dus nagenoeg als normale (kruiden)thee, maar toch is het dat niet helemaal. Het cafeïnegehalte is namelijk bijna net zo hoog als dat van koffie. Het smaakt overigens een beetje naar bittere chocolade. Daarnaast schijnt yerba mate ook de spijsvertering te stimuleren en vol antioxidanten en voedingsstoffen te zitten.
Liefhebbers van het Zuid-Amerikaanse drankje menen overigens ook dat het hoofdpijn en vermoeidheid tegengaat, het goed is voor je concentratievermogen en het werkt als natuurlijke pijnstiller. Nieuwsgierig naar het product? Bij de supermarkt verkopen ze het nog niet, maar je vindt het wel bij de meeste natuurwinkels.