Van een koffietje met een bam tot aan luxe amuses met cocktails voorzien van suikerrandjes: wij zetten 12 hotspots in één van de 12 provincies op een rij.
Vandaag verdiepen we ons in culinair Gelderland.
Van een koffietje met een bam tot aan luxe amuses met cocktails voorzien van suikerrandjes: wij zetten 12 hotspots in één van de 12 provincies op een rij.
Vandaag verdiepen we ons in culinair Gelderland.
En we gaan nog niet naar huis
Van Apeldoorn tot de Achterhoek: plan genoeg tijd in, want er is hier meer dan genoeg te proeven.
1. Het leven is om te vieren: trakteer jezelf op De Leest*** (Vaassen)
De sfeer van De Leest is modern en rustig zodat alle aandacht gaat naar waar het in dit driesterrenrestaurant in Vaassen allemaal om draait: wijn en spijs. Zo is het maar net. Op ieder bord én in ieder glas vind je ware toppers: daar gaan je smaakpapillen direct van dansen. Zondag en maandag gesloten.
Een vijfgangenmenu heb je voor € 112,50.
2. Een terras waar je verliefd op wordt: Bistro Flores (Nijmegen)
Op het muurmenu strepen ze gedurende de avond in Bistro Flores in Nijmegen de gerechten weg die op zijn. Alles is krakend vers en dus in beperkte mate te bestellen. Daar vechten hongerige monden maar al te graag om. Op zondag en maandag gesloten.
Een hoofdgerecht krijg je voorgeschoteld voor € 16 of € 23.
3. Tot de laatste snik in de zon bij Stadsvilla Sonsbeek
Een monumentaal pand met een waanzinnig uitzicht over het park en Arnhem. Maar hé, het gaat niet alleen om de buitenkant. Het interieur is minstens nét zo mooi als de fantastic view outside. Zo’n unieke tent als Stadsvilla Sonsbeek vind je vrijwel nergens – geloof ons. Wij weten: als je er eenmaal bent, is het gewoon jammer dat je op een gegeven moment weer weg moet. In het weekend open vanaf 10:00 uur.
Een hoofdgerecht bestel je al voor € 8,50.
4. Caspar (Arnhem): voor grote koppen koffie
Eetcafé Caspar zit midden in het modekwartier van hartje Arnhem. Prima spot voor een grote kop koffie (daar staan ze om bekend) of een glas wijn tijdens een fanatiek middagje winkelen. Of als je toevallig in de buurt bent, natuurlijk. De menukaart wisselt elke week en bestaat altijd uit een één vlees-, één vis en één vegetarisch gerecht, gemaakt van seizoensproducten. Dagelijks open vanaf 09:30 uur.
Een hoofdgerecht krijg je voor € 17,50.
5. Puur M (Berg en Dal): eerlijk zullen we alles delen
De formule van Puur M: kleine bites van grote kwaliteit. Alles – maar dan ook alles – maakt chefkok Maarten de Jong zelf. Van de eerste snee brood op tafel tot aan de laatste praline bij de koffie. Dat eet wel zo lekker. Mis de gazpacho met tzatziki van yoghurt en komkommer en basilicummousse niet. Op dinsdagen dicht.
Een klein hoofdgerecht om te delen heb je voor € 12,50.
6. Gulle Waard (Winterswijk): een handvol hooi door je voedsel
Bij restaurant de Gulle Waard in Winterswijk worden veel maaltijden met hooi bereid. Nee, we verzinnen dit niet. Denk aan: lamsbout in hooi gegaard, biefstuk in hooi gemarineerd en brood gemaakt van, jawel, hooi. Weer eens wat anders, moet je maar denken. Ben je toch in Winterswijk, dan kun je er net zo goed een nachtje blijven tukken. Onze tip: ga naar bed & breakfast De Ruisende Aar. De kamers daar zijn zo bijzonder mooi, dat wil je met eigen ogen zien.
Een hoofdgerecht bij de Gulle Waard heb je vanaf € 17.
7. Eva & Elvira (Geldermalsen): twee vliegen in één klap
Bij conceptstore Eva & Elvira in Geldermalsen sla je heel gemakkelijk twee vliegen in één fijne klap. Je kunt er toffe woonaccessoires op de kop tikken én lunchen. Multitasken 2.0, zeg maar. Je vindt er fijne sappen en rijkelijk belegde sandwiches. Op zondag, maandag en dinsdag gesloten.
8. Heeren Dubbel (‘s-Heerenberg): op je gemak neerploffen
Café Heeren Dubbel is gevestigd in het oude Koetshuis op de voorburcht van Kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg. Je kunt er niet alleen knus tafelen, maar ook neerploffen voor thee met taart, een uitgebreide high tea of een vlugge lunch. Het uitzicht op het kasteel is fenomenaal. Op maandag gesloten.
Een driegangenmenu naar keuze kost € 32,50.
9. Villa Copera (Tolkamer): elke dag een nieuw menu
Alle gerechten bij Villa Copera in Tolkamer zijn biologisch en dat proef je gelijk. Leuk: elke eerste zondag van de maand ben je welkom in om de fijne kneepjes van het koksvak te leren van meesterkok Toine Smulders. Weten je vrienden niet wat ze meemaken als je ze daarna op het eten uitnodigt.
Er wordt gekookt zonder kaart – want de chef gebruikt de producten die die dag beschikbaar zijn. Op maandag en dinsdag gesloten.
Een hoofdgerecht heeft wisselende prijzen omdat de smaaksensaties per dag verschillen.
10. De Zaak (Doetinchem): tafelen tot in de late uurtjes
Of je nou met een groep bent of met z’n tweetjes: bij De Zaak in Doetinchem kun je met ieder gezelschap aan komen waaien voor een fijn diner. Of een steengoeie borrel – want onovertroffen cocktails vind je hier ook. Je boekhouder danst ongetwijfeld op de tafel als je hem de prijzen voorleest. Op maandag gesloten.
Je hebt al een vijfgangenmenu voor € 19,50.
11. Laat je verrassen in ’t Nonnetje (Harderwijk)
In de oude binnenstad van Harderwijk aan de Vischmarkt vind je ’t Nonnetje. Een goede tip hier is om je te laten verrassen door de kok. Hij knutselt met alle liefde kleine gerechten in elkaar die je in vier- tot zevengangenmenu’s kunt bestellen. Je kunt je menu combineren met een wijnvlucht – is die stemming niet meer stuk te krijgen.
Een menu met vier gerechten kost € 57,50.
12. Je zit nooit met een leeg glas bij Brasserie UIT (Kesteren)
Wat er op je bord verschijnt in Brasserie UIT is net voor je aankomst uit een Betuwse moestuin gesleurd. De oogst van het seizoen is dé inspiratiebron voor de menukaart. Eigenaren Marit en Peter doen er alles aan om je dag kleur te geven. En dat lukt ze verdomd goed. Op zondag en maandag is de zaak dicht.
Een driegangenmenu krijg je voor € 29,50, een los hoofdgerecht kost € 18,50.
Check hier onze twaalf kanjers in Zuid-Holland, Zeeland, Groningen en Brabant.
Deze hotspot-lijsten worden door onze redacteur naar eigen inzicht en ervaring samengesteld. Niet mee eens of heb je een suggestie? Laat hieronder je reactie achter en wie weet nemen we jouw tip mee in onze hotspot-lijst per provincie 2.0.