LINDA.columnist Jan Heemskerk en Marcel Langedijk gaan op zoek naar de leukste restaurants voor bijzondere gelegenheden. Ditmaal weten ze: romantisch tafelen in de haven van Scheveningen? Dan kan dus gewoon bij Het Gouden Kalf.
In de Scheveningse haven heb je diverse puike restaurants met een hoog ‘ons ziet ons’-gehalte. Geniet je liever in relatieve onzichtbaarheid, leg dan aan bij het restaurant van maître Ester Hofenk en chef Niels Schavemaker. Ester is een van de vrolijkste maîtres van het land is en Niels kan voortreffelijk koken. Wat ook meehelpt: Het Gouden Kalf is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, niet duur. En dan is er nog die wijnkaart vol verrassende flessen (ook al mild geprijsd). En het robuuste terras, voor straks in de zomer. Wat we maar willen zeggen: een romantische hangplek na een potje keihard strandwandelen.
Vrouwvriendelijkheid
Van buiten mag Het Gouden Kalf er dan uit zien als een plaatstalen noodwoning, die zonder veel omhaal tegen de dijk is gekwakt, eenmaal binnen weet je direct dat het goed zit. En als je toch nog aarzelde, verdwijnt de twijfel subiet als gastvrouw Ester zich over je ontfermt. Zij straalt uit wat haar tent is: warmte. Zonder klef te worden trouwens, want Ester is stoer. Haar welkomstdrankje zegt het misschien wel het best: Hendrick’s-gin met Fentimans-tonic, maar dan wel met een schoteltje – nee, echt – winegummibeertjes. Om bij een slokje op te zuigen. Ze zegt: Dat haalt het bittere uit de gin-tonic. Een vondst die ze – eerlijk is eerlijk – heeft gejat van één of andere hippe Spaanse cocktailbar. Met die vrouwvriendelijkheid zit het wel goed.