LINDAnieuws en De Correspondent werken in augustus samen, we bieden de steengoede stukken van De Correspondent graag een podium. Vandaag: we kopen steeds meer kleding, voor minder geld. Hoe komt dat?
‘Mag ik je een ietwat vervelende vraag stellen?’, schreef een lezer aan journalist Emy Demkes (De Correspondent). ‘Waarom hangen er zoveel kleren in je kast?’. Pijnlijk, maar terecht.
Prikkie
Welkom in het fast fashion-tijdperk, waarin collecties dagelijks wisselen en je evenveel betaalt voor een T-shirt als voor een kilo kipfilet of een Big Mac.
Groeien
We kopen meer kleding dan ooit, en doen er steeds korter mee. Wist je dat het aantal kledingstukken dat we gemiddeld per persoon kopen in de afgelopen veertien jaar met maar liefst zestig procent is gegroeid? En dat terwijl het aantal keer dan we een kledingstuk dragen met bijna de helft is afgenomen.
Moordende mode
Dit heeft niet alleen gevolgen voor de grootte van onze kledingkast, maar ook voor de rest van de wereld. Denk aan: toenemend verbruik van water en chemicaliën, uitbuiting van arbeiders, stijgende CO2-uitstoot en een almaar groeiende textielafvalberg.
Kledingmarkt
De grote vraag is dan ook: hoe zijn we tot dit punt gekomen? Emy Demkes vertelt op De Correspondent het verhaal van de ketens H&M, Zara en Primark, die in minder dan dertig jaar de Nederlandse kledingmarkt totaal hebben veranderd.
Lees nu op De Correspondent: Hoe kleding een wegwerpproduct werd. P.S. Je kunt lid worden van de Correspondent en daar krijg je steengoede, betrouwbare journalistiek voor terug. Dit artikel krijg je echter, omdat we zowel de Correspondent als dit verhaal een podium willen geven.