Patty Brard: ‘Vette dingen verdraag ik niet meer’

Eetleven

Patty Brard: ‘Vette dingen verdraag ik niet meer’

Sinds presentatrice Patty Brard (68) een gastric bypass heeft, eet ze misschien minder, maar zéker niet minder lekker. “Alleen ’s avonds peuzel ik met de pot mee, maar simpelweg geen bord vol zoals andere mensen.”

Dit is een LINDA.premium artikel dat je van ons cadeau krijgt. Het hele magazine digitaal lezen? Klik hier om de eerste maand LINDA.premium gratis te proberen.

Ruim vijf jaar geleden heb je een maagverkleiningsoperatie ondergaan. Is je smaak sindsdien veranderd?

“Nee, ik houd nog steeds van lekker eten, alleen kan ik veel minder verdragen dan vroeger. Vette dingen bijvoorbeeld eet ik niet meer. Dat beperkt het aantal restaurants waar wij kunnen gaan eten enorm; veel koks verrijken hun gerechten met boter en olie. Vlees vind ik ook moeilijk, daar krijg ik vaak last van. Sinds ik ben geopereerd, moet ik gedisciplineerd eten. Heel kleine porties, verdeeld over de dag.”

Geen fonduefeestjes dus in huize Brard?

“Zeker wel. Antoine en ik gaan vaak op zondag hotpotten met Priscilla bij Yuan in Amsterdam. Dat is de Chinese variant van fonduen, waarbij je ministukjes vlees, dumplings en groenten gaart in meer of minder pittige bouillon. Wij eten er ook asperges die, geregen aan een stokje, omgekeerd in de bouillon hangen. Als ze gaar zijn haal je ze door een pittig sausje. Ik word heel gelukkig van hotpotten.”

Hoe ziet een normale eetdag voor jou eruit?

“Ik begin de dag met een bakje havermout met wat granola, een handvol vitaminepillen en een shot espresso met havermelk. Tegen elf uur drink ik een matchathee met kokosmelk. Rond half een eet ik een cracker of een boterham met kaas. In mijn vriezer zitten allerlei groentesoepjes van de groentejuwelier. Ik heb er altijd wel eentje bij me voor als ik flauw word tegen een uur of vier. ’s Avonds eet ik gewoon met de pot mee, alleen heel veel minder dan andere mensen.”

‘IK HEB ALTIJD
EEN SOEPJE
BIJ ME, VOOR
ALS IK
FLAUW WORD
OM EEN
UUR OF VIER’

Je drinkt ook niet meer, begrijp ik.

“Nee, al jaren niet meer en dat bevalt me uitstekend. Drinken raakt echt uit de mode, merk ik om me heen. Mensen hebben het er niet meer voor over, die kater de volgende dag. Ik heb wel een aparte ijskast met allerlei flessen waarmee ik lekkere alcoholvrije mocktails kan maken, zoals 0.0 procent bubbels met rozensiroop. Wat groen zoals rozemarijn of salie en een paar rode besjes erbij. Beeldschoon. En als ik naar een feest ga, neem ik mijn eigen fles gin Zero mee. Aan het eind van de avond staat iedereen te zwalken en rijd ik zo fris als een hoentje naar huis.”

We zitten hier in restaurant Aan de Poel in Amstelveen. Waarom is dit je favoriete plek?

“Antoine en ik zijn hier tien jaar geleden getrouwd, dus het is een speciale plek voor ons. We kwamen, op de zonnigste dag van september,  aan in een bootje dat helemaal versierd was met bloemen. Alle gasten stonden ons op te wachten, het terras was een en al roos, de bruidstaart had negen lagen. En eigenaar en sommelier Robbert Veuger verzorgde een goddelijk diner.”

Jouw lievelingsgerecht hier is kreeft.

“Elk gerecht dat ze serveren, smaakt geweldig en ziet er prachtig uit. De kok van Aan de Poel maakt de kreeft met een heel fijne mirinsaus. Elke hap is een smaakexplosie. Voor thuis zou ik een simpelere versie maken met botersaus.”

‘DRINKEN
RAAKT ECHT
UIT DE MODE,
WE HEBBEN
DIE KATER
ER NIET MEER
VOOR OVER’

CV

Patty Brard (25 maart 1955) is een van de presentatrices bij Shownieuws, voormalig zangeres van meidengroep Luv’ en televisiepersoonlijkheid. Ze is getrouwd met architect Antoine van de Vijver en ­moeder van een dochter, Priscilla, uit een eerder huwelijk. De ­laatste jaren ontwerpt Patty diverse collecties voor ­Kruidvat, van kleding tot meubels. Ze woont afwisselend in Almere en op Ibiza. Vanaf 18 februari is op Videoland de door Will Koopman geregisseerde serie PATTY te zien, gebaseerd op Patty’s leven.

favorıtes

Tip van Patty Ik gebruik veel smaakmakers. Tagine­pasta is mijn favoriet: elk gerecht fleurt ervan op Kan áltijd Munt is heerlijk als thee, maar gooi het ook eens door een yoghurtsausje Toppannen Na de verhuizing heb ik met een wardrobe organiser mijn hele keuken ingericht. Nu gebruik ik alleen nog maar Le Creuset-pannen: die zijn het best, het mooist en ze kunnen in de oven Übergezond Antoine is een hysterico als het om z’n gezondheid gaat. We sporten altijd samen en dan drinken we vaak vooraf een erwten-eiwitshake. Voor een prikkie Vroeger ging ik na de feestdagen altijd veertien dagen vasten in Thailand. Ooit at ik daar samen met Viktor Brand en zijn man de lekkerste papaya­salade ooit. Kostte geen drol

Kreeft met botersaus

Voor 2 personen

– 500 gram kreeftvlees
– 2 eetlepels olijfolie
– 100 gram ongezouten boter
– 1 glas witte wijn
– 1 sjalot, fijngehakt
– 2 takjes tijm
– 0,5 theelepel cayennepeper
– 1 laurierblaadje
– zwarte peper
– zeezout
– macadamia­noten
– eventueel eetbare bloemetjes

Laat een mespuntje boter smelten in een kleine pan. Voeg de sjalot, de tijm en het laurierblaadje toe. Blus af met de witte wijn voordat de sjalot verkleurt en laat het vocht inkoken tot je ongeveer een derde over hebt. Voeg de rest van de boter in kleine klontjes toe. Zeef vervolgens de saus en breng hem op smaak met cayennepeper en zout. Bestrooi het kreeftvlees met peper, zout en wat druppels olijfolie, en leg het in een grillpan of op de barbecue tot het gekleurd is . Rooster intussen in een droge pan wat macadamianoten. Doe het kreeftvlees in een ovenschaal en gaar het in de oven nog 6 minuten op 180 graden. Serveer op een plat bord, giet er wat botersaus over en versier het gerecht met de macadamianoten en eventueel eetbare bloemetjes

Dit is een LINDA.premium artikel dat je van ons cadeau krijgt. Het hele magazine digitaal lezen? Klik hier om de eerste maand LINDA.premium gratis te proberen.