Als het om skincare gaat is het steeds belangrijker geworden dat onze producten clean en groen zijn, niet alleen voor onze huid, maar ook voor de wereld. Maar weet jij welke ingrediënten en producten je huid nodig heeft?
Is een uitgebreide skincare routine écht nodig? (Spoiler: nee, maar deze ingrediënten wil je wél gebruiken)
LINDA.meiden sprak met dermatoloog en founder van drs Leenarts Skincare, Marjolein Leenarts.
Onderzoek
Zeg eens eerlijk; lees jij altijd het ingrediëntenlijstje van elk potje of tubetje skincare dat je gebruikt? Je bent niet de enige die dat niet doet. Uit onderzoek van Leenarts blijkt dat ruim 36 procent van de Nederlandse vrouwen niet kijkt naar de ingrediënten van een skincare product.
Leenarts geeft dan ook toe: “Dat is best wel even ontcijferen, alles wat daar staat.” Op welke ingrediënten moet je in hemelsnaam nou letten in je skincare?
Duurzame ingrediënten
Duurzaamheid is steeds belangrijker geworden. Leenarts zegt over duurzame skincare het volgende: “Er worden bepaalde stoffen gebruikt in cosmetica om bijvoorbeeld uv-filters op te lossen of om een product beter smeerbaar te maken. Deze ingrediënten kunnen geen kwaad voor de huid, maar de vraag is nu of ze wél schadelijk zijn voor het milieu, als deze stoffen in het water terechtkomen. Dat is hoogstwaarschijnlijk het geval als de stoffen niet biologisch afbreekbaar zijn.”
Zo’n ingrediënt is bijvoorbeeld microplastic, waar de afgelopen tijd al steeds meer aandacht voor is gekomen in skincare. Microplastic bestaat in vele vormen. In skincare zit het vaak in scrubproducten, waarbij het gaat om kleine plastic deeltjes die niet biologisch afbreekbaar zijn. Deze kun je dus maar beter vermijden.
Van A tot Zuur: alles over de zuren die jouw skincareroutine compleet makenLees meerParfum
Let jij wel eens op parfum in je skincare? Het is een veelvoorkomend ingrediënt, dat veel (jonge) meiden liever vermijden, zo blijkt uit het onderzoek van Leenarts. Hoe schadelijk is parfum voor je huid?
Dat er echt schadelijke ingrediënten in skincare producten zitten, wil Leenarts wel even nuanceren: “Er is in Nederland regelgeving en toezicht zodat er geen schadelijke stoffen voor je huid in skincare producten zitten.” Toch kan het wel zo zijn dat je voor bepaalde ingrediënten sneller allergisch kan worden.
“Parfum is zo’n ingrediënt. Vaak denken mensen dat een allergische reactie komt door een nieuw product. Zo werkt het niet, een allergie bouw je op. Voor een dagcrème die je je hele leven lang zonder probleem gebruikt, kan je opeens allergisch worden”, legt Leenarts uit.
Allergische reactie
Zeker als je een gevoelige huid hebt is het daarom dus handig om op dit soort ingrediënten te letten. “Naast geurstoffen kunnen conserveermiddelen bijvoorbeeld ook zorgen voor een allergische reactie. Als je eenmaal een allergie hebt, kom je daar ook niet meer vanaf.”
“Wijsheid komt niet voor niets met de jaren”, knipoogt Leenarts. “Hoe ouder je wordt, hoe beter je waarschijnlijk weet wat voor je huid werkt. Zo kom je er steeds meer achter naar welke ingrediënten je op zoek wil gaan, en vooral ook welke je wil vermijden.”
Anti-age
Ook is het belangrijk om op jonge leeftijd op te passen met anti-age ingrediënten. “Er zitten dan vaak vitamine A afgeleide en dat soort dingen in anti-age-skincare. Die kunnen je (jonge) huidbarrière irriteren.”
Over anti-age-producten zegt Leenarts ook het volgende: “Was het maar zo simpel dat je rimpels weg kunt smeren met een product. De beste anti-rimpelmethode is je huid goed beschermen tegen de zon.”
Ook kom je hyalronzuur vaak tegen in (anti-age) skincare producten. “Echt rimpels verminderen doet dit ingrediënt niet, maar het kan bijvoorbeeld wel helpen bij een droge huid.”
Kun je een anti-age crème preventief gebruiken? Zo weet je wanneer je moet beginnenLees meerLess is more
Speaking of trends: het is tegenwoordig gebruikelijk geworden om een uitgebreide skincare-routine te hebben. Als het om skincare gaat is de regel eigenlijk ‘less is more’. “Een gezonde huid heeft niet zoveel nodig”, benadrukt Leenarts. En over duurzaamheid gesproken: “Consuminderen is sowieso duurzamer.”
Uit welke stappen moet je skin-care routine dan wél bestaan? “Belangrijk is vooral om de huid goed te reinigen, dus om make-up te verwijderen. Daarnaast moet je je huid goed tegen de zon beschermen en als je huid droog is een verzorgende crème gebruiken.” Dus ook als je een avondje laat thuis komt na het stappen, is het toch echt belangrijk om je make-up eraf te halen.
Leenarts zegt daarbij wel: “Elke huid is natuurlijk anders, dus het is lastig om één advies te geven. Als je een droge huid hebt is het belangrijk te kijken naar werkzame ingrediënten, als glycerine en ureum. Als je een vette huid hebt kun je bijvoorbeeld weer een stevigere reiniger gebruiken. Belangrijk is vooral om te kijken hoe je huid erop reageert. Als je huid na het reinigen helemaal droog en trekkerig aanvoelt, is dat geen goed teken.”
Duurder = beter?
En nee, het is echt een fabeltje dat duurdere producten altijd beter zijn. ‘Less is more’ en dat geldt ook voor de prijs. “Er is echt geen enkel ingrediënt dat een dagcrème zó duur maakt”, aldus Leenarts. Daarvoor moet je wel even het ingrediëntenlijstje checken dus.
Smeren én slikken: 4 x waarom je supplementen aan je skincare-routine wil toevoegenLees meer